Aydınlık için savaşmıştı

Vakfı ve yapıtları anısını yaşatıyor

Kültür Servisi - Çağdaş Türk mizah edebiyatının kurucusuydu Aziz Nesin... 6 Temmuz 1995'te aramızdan ayrılana dek öykü, roman, şiir, oyun yazarlığıyla; yayımcılığıyla, gazeteciliğiyle, köşe yazarlığıyla senaristliğiyle, yayımcılığıyla, aydınlattı Türk kültür dünyasını. 20 Aralık 1915'te dünyaya gelen Nesin 80 yıllık yaşamını halkının aydınlanmasına adamıştı. Bitmek tükenmek bilmeyen üretim savaşında tutuklamalarla, yargılamalarla ve hapis cezalarıyla mücadele etti, radikal tavırları nedeniyle bir yanda dostlarını yitirdi, öte yandan ortaçağ zihniyeti tarafından yakılmak istendi.

Nesin yetmişinci doğum gününde ölümü değerlendirirken: 'Peki ben ne istiyorum? İstediğim tek şey var: Ölümü hak etmek...Ölen insanların pek çoğunun ölümü hak ederek ölmüş olduklarına inanmıyorum. Ölüm, insanın ulaşabileceği en üst düzey, en yüce, en ulu yer bence...' diyordu. Sevgileriyle, kavgalarıyla, yapıtlarıyla ölümü hak ederek ayrıldı Aziz Nesin aramızdan.

Bütün yaşamı adeta yazı masası ve matbaalar arasında geçen bilge insan 1974 yılında oğlu Ali Nesin 'e yazdığı mektupta yazı makinesi üzerine şunları söylüyordu: ''İki gün önce makinemin H harfi koptu 'Başarımı Karıma Borçluyum' oyununun 10. ve 11. bölümlerini H harfi olmadan yazdım. Tabii sonradan kalemle H harflerini yerine koydum. Biliyorsun iki daktilo makinem daha var. Ama ben bu makinemi çok severim. Annenle evlendiğim gün almıştım. On dokuz yıldan beri bu makineyle o kadar çok şey yazdım ki hatta o kadar güzel şeyler yazdım ki bu makine sanki benden bir parça oldu. Bana canlıymış gibi geliyor. İnanır mısın bir iki hafta ondan ayrılınca bayağı özlüyorum makinemi. Burada yapı yerine hırsız girerse en çok makinemi çalacak diye korkuyorum. Öbür çalınan her şeyi yerine koyabilirim, onları yeniden alabilirim. Ama bu makineyi bir daha satın alamam; tıpkı kolum, elim parmaklarım gibi birşey bu. Zavallı öyle de eskidi ki, bir gün çok yaşlanır yada hastalanır yazamaz olursam, makinem kendiliğinden benim aklımdan geçenleri kâğıda yazıverecek, bana yardım edecek. Benim olmadığım zamanlarda, bu daktilo odasının bulunduğu odadan daktilo sesleri duyarsanız, makineye geçirilmiş kâğıtta yazılar görürseniz, hiç şaşmayın; makinem benim yarım bıraktıklarımı, yazmadıklarımı yazıyor demektir.''

Yaşamı boyunca geniş ailesine bakabilmek, çocuklarını okutabilmek için sürekli para sıkıntısı çeken ve kâr getirecek işlere de yönelerek asıl yazmak istediklerine zaman ayıramamaktan yakınan Nesin para kazanmaya başladıMğı dönemlerde, 1972'de en büyük yapıtına imza attı: kimsesiz ve yoksul çocukları okutmak için Nesin Vakfı'nı kurdu. Nesin Vakfı'nın ilk yıllarında Vakıf arsasında çadırda kalıyordu Aziz Nesin. Bir yanda okuttuğu gençler, öte yanda yapıtları Türk yazın dünyasının en renkli kişiliklerinden Nesin'in anısını ölümünün üçüncü yılında capcanlı ayakta tutuyor...

Yeniden ARA-BUL

[BU BELGENIN ANA SAYFASINA GECIS]