Cumhuriyet 24.12.2001

Aziz Nesin'in yaş gününde:

Çoğu dostlar, gençlerdi...

ZEYNEP ORAL

Önceki akşam Tünel'deki Öğretmenevi'nde Aziz Nesin 'in 86. yaş günü şiirlerle, türkülerle, öykülerle, anılarla, kalkan kadehlerle kutlandı. Sazla, sözle, ama bunlardan çok yürekten yüreğe, akıldan akıla kurulan bağlarla kutlandı.

Aziz Nesin'in yaş günü, 20 Aralık. Ancak hem bu kutlamayı cumartesi akşamına rastlatmak hem de yurtdışında öğretim görevlisi Ali Nesin 'in de katılmasını sağlamak için 21 Aralık'a alınmıştı. Gel gelelim tam da Aziz Nesin'lik bir olay burada da patlak verecek, Ali Nesin uçağı kaçırdığı için toplantıya yetişemeyecekti.

Gelirin Nesin Vakfı'na kalacağı kutlamaya öyle büyük bir ilgi vardı ki geceyi düzenleyenler kapıdan insanları geri çevirmek zorunda bile kaldılar.

Onunla hiç karşılaşmamış olanlar

Bu ilginin nedeni, tiyatro sanatçısı Jülide Kural 'ın sonsuz bir incelikle ve Aziz Bey'e yaraşan bir nitelikle sunduğu program olamazdı... Aziz Bey'i tanımış olanların, onunla nice anıları paylaşmış olanların da ilgisi değildi yalnızca... Hem zaten geceye katılanların çoğu, anlı şanlı yazarlarımız ya da şairlerimiz ya da onun kavga arkadaşları değil, gençlerdi. Belki de yaşamında onunla hiç karşılaşmamış olanlardı...

Bir grup gençle konuşuyorum. Aziz Nesin'le hiç tanışmamışlar ama onu biliyorlar. Kitaplarından, yazılarından tanıyorlar. (Tüm eserlerinin şimdilerde Adam Yayınları tarafından, enfes bir baskıyla, toplu olarak yeniden yayımlandığını belirtmeliyim.)

Bir başka grup genç, ya Nesin Vakfı'ndan yetişmiş ya da orada yetişenlerin arkadaşları ya da arkadaşların arkadaşları... (Vakıftan yetişen gençlerin şarkıları, müzikleri, gecenin en duygulu anlarını oluşturacak, hâlâ vakıfta olanların resim ve heykel çalışmaları, çekilen piyango sonucu sahiplerine ulaşırken, herkesin mutluluğu olacaktı.) Bütün bu gençler, Nesin'e ilişkin duygularını, düşüncelerini farklı sözlerle dile getirirken ortak bir noktayı vurguluyorlardı: ''Ondan sorgulamayı öğrendik, eleştirel bakmayı öğrendik'' diyorlardı.

Sorgulama

İşte bence gecenin, bu yaş günü kutlamasının bana verdiği en büyük mutluluk bu yanıttı.

Aziz Nesin hep derdi: ''Vakıf çocuklarımın dünyaya, insanlara, olaylara eleştirel gözle bakmalarını istiyorum.'' Yaşadığımız her anı, her olayı, bize sunulan her yargıyı sorgulamamızı isteyen de oydu. Salt eleştirmek için eleştirmeyi değil, ''doğruyu bulmak için'', eleştiriye ve tartışmaya yönelmemizi isteyen oydu. İşte önceki gece Aziz Nesin'in bu düşüncesinin gençlere yansıdığını görmek bana, şimdi aramızda olsaydı bu gençleri gördükçe ne sevinirdi, dedirtecekti. Ama hiç kuşkum yoktu ki aramızdaydı ve benim bu duygumu paylaşıyordu.

Sorgulamadan, eleştirmeden bunca yana olmasına karşın, ''bilgiçlik taslamaya'' da en çok öfkelenen yine oydu. Bu nedenle belki Sema 'nın şarkılarını söylerken izleyicileri azarlamasından belki de en çok yine o rahatsız olurdu.

Bu güzel gecenin ardından, Aziz Nesin'e daha nice, nice yıllara derken, Nesin Vakfı'na bağışlarınızı hâlâ sürdürebileceğinizi belirtmek istiyorum.

Yazar Aziz Nesin'in 86'ncı yaş günü, sevenleri ve dostlarının katılımıyla şiirlerle, türkülerle, öykülerle, anılarla, kalkan kadehlerle kutlandı. (Fotoğraf: CANER ÖZTÜRK)

Yeniden ARA-BUL

[BU BELGENIN ANA SAYFASINA GECIS]

Garildi 1.0 Aybim Bilgisayar Tic. Ltd.tarafindan hazirlanmistir. Yorum ve Onerileriniz icin : garildi@yore.com.tr