Cumhuriyet 01.10.2003

Nesin Vakfı, tüm olanaksızlıklara rağmen 40 çocuğu geleceğin Türkiye'sine hazırlıyor

'Aziz Amca'yı örnek aldık

*Nesin Vakfı'nın yöneticiliğini babası Aziz Nesin'in ölümünden sonra devralan Prof. Dr. Ali Nesin, vakfın SHÇEK'ye devredilmesinin gündeme gelmesi üzerine kurumla mahkemelik olduklarını belirtti. Nesin, "Amaç dinci vakıflardı. 12 Eylül'de kabul edilen madde, korunmaya muhtaç çocuklara sadece devlet bakabilir diyor" dedi.

EVRİM KAYA

''Dürüst olun, iyi insan olun, kendi ayaklarınızın üzerinde durun, ezmeyin, ezilmeyin, ne olursanız olun ama yaptığınız işin mutlaka en iyisini yapın ve her zaman çalışın...''

Türk edebiyatının usta kalemi Aziz Nesin , 1972 yılında kurduğu ''Nesin Vakfı''n da kalan maddi olanakları sınırlı 34 çocuğa bunları söylüyordu. 1995 yılında yaşamını yitiren Nesin, yazıları ve kitaplarının yanı sıra Nesin Vakfı'yla da yaşamaya devam ediyor.

Aziz Nesin'in çocuk cenneti

Aziz Nesin'in ölümünün ardından vakfın yöneticiliğini devralan oğlu, Prof. Dr. Ali Nesin de babasının bıraktığı ''cenneti'' yaşatmaya devam ediyor. Temmuz ayı ortalarında vakfın SHÇEK'ye devrinin gündeme gelmesiyle sıkıntılı günler yaşadıklarını anlatan Prof. Dr. Nesin, son gelişmeleri şöyle aktarıyor:

''SHÇEK'yle mahkemeliyiz. İşlemler birkaç gün önce bitti. Yani şu anda karar aşamasına gelindi. SHÇEK yasası 12 Eylül cuntası tarafından değiştirildi. Amaç dinci vakıflardı. 12 Eylül'de kabul edilen madde, özetle korunmaya muhtaç çocuklara sadece devlet bakabilir diyor. Öte yandan Çocuk Esirgeme Kurumları'nda kadın eli sıkmayan ilahiyatçıların çalıştığını ben kendi gözlerimle gördüm. 12 Eylül cuntasının bu yasayı kabul etmesinin ardında her şeyin en iyisini ben bilirim, ben yaparım inancı ve her türlü aykırılığı reddeden tek tip, tek eğitim, tek düşünce, tek ideoloji felsefesi yatıyor.''

Şu anda vakıfta kalan 40 çocuğun olabildiğince özgür olduklarını söyleyen Nesin, ''Vakıf çocukları dövülmez, azarlanmaz, horlanmaz, aşağılanmaz. Onlara saygı duyulur. Vakıfta ceza da ödül de yoktur'' diyor.

Bir elimiz yağda, diğeri balda değil

Prof. Dr. Nesin, vakıf çocuklarının üretici yetişmeleri için hemen her gıdayı kendilerinin ürettiğini söyleyerek ''Sanatsal etkinlikler de çok önemlidir vakıfta. Fotoğraf stüdyomuz, resim atölyemiz, seramik atölyemiz, tiyatro salonumuz var. Klasik müzik dinlenir, tiyatrolara, konserlere, sergilere gidilir. Bir ailedir yani vakıf'' diye konuşuyor.

Vakfı idare etmenin yanı sıra Aziz Nesin'in basılmamış kitaplarının eski Türkçeden çevrilerek yayına hazırlanmasını sağlayan Nesin, son günlerde vakfın çok kötü günler yaşadığına dair söylentilerin asılsız olduğunu vurguluyor. Ali Nesin şöyle konuşuyor:

''Bir elimiz yağda, bir elimiz balda değil elbet. Türkiye'de namusuyla geçinen, haram para görmemiş her aile gibi biz de zorlanıyoruz, ama hiç de çok zor durumda değiliz.''

Vakıf yetkilisi Besime Ersoy da ''İnsanlar, vakıfla ilgili yazılar okuyunca ya da televizyonlarda çeşitli görüntüler izleyince duyarlılıklar gösteriyorlar. Fakat bu duyarlılıkların kalıcı olması gerekiyor. Önemli olan sürekli fayda sağlayabilmek'' diye konuşuyor.

Vakıf evim oldu

Vakfın ilk mezunu Vesile Sazak , İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği'ni bitirmiş. Şu anda Garanti Bankası'nda çalışan Sazak, ''Vakıfta en iyi öğrendiğimiz şey üretmek, çalışmak ve insanları koşulsuz sevmekti. Aziz Amca bunu bize yaşantısıyla öğretiyordu'' diyor.

Bu yıl İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü'nü bitiren bir diğer vakıf mezunu Emine Özacar da şöyle konuşuyor: ''Vakıf benim evim oldu. Eğitim alma şansına sahip oldum. Karşımızda Aziz Amca gibi bir örnek vardı'' .

Mehmet Ali Göl de Aziz Nesin Vakfı çocuklarından. Göl, Mersin'deki ailesinin yanından vakfa gelerek eğitim alabilme olanağı bulmuş. Şimdi Edebiyat Öğretmeni olan Göl, vakıfta kazandıklarını öğrencileriyle paylaşıyor.

Yeniden ARA-BUL

[BU BELGENIN ANA SAYFASINA GECIS]

Garildi 1.0 Aybim Bilgisayar Tic. Ltd.tarafindan hazirlanmistir. Yorum ve Onerileriniz icin : garildi@yore.com.tr