Cumhuriyet 03.07.2005

ALİ NESİN ALMANYA'DA

Aziz Nesin Vakfı'na destek turu

**Vakıf Başkanı Ali Nesin, hedefinin vakfı bağış ve kitap gelirlerinden bağımsız kılmak olduğunu belirtti. Nesin, babasının vasiyetine uygun olarak "vakfa 5 kuruş haram para"nın giremeyeceğine dikkat çekti.

İRFAN ERGİ

FRANKFURT - Aziz Nesin Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ali Nesin , babası Aziz Nesin 'in ölümünün 10. yıldönümü nedeniyle Almanya'da bir dizi etkinliğe katılıyor. Almanya'daki Aziz Nesin Vakfı'nı Destekleme Derneği'nin (FöNeS) organizasyonuyla, Türk medya mensuplarıyla buluşan Ali Nesin, babasının sorumluluk yükleyen kalıtı nedeniyle, başarılı olmak dışında başka bir şansının bulunmadığını ifade etti.

Avrupa Türk Gazetecileri Birliği ATGB'nin ev sahipliğinde Frankfurt Türk Halkevi salonlarında düzenlenen söyleşide Çatalca'daki vakıf çalışmalarını anlatan Prof. Dr. Nesin, 1981'den beri çocuk kabul eden vakıflarında, 45 kadar çocuğa 22 ücretli ve 5 ila 10 kadar gönüllü personel ile bakım sağladıklarını belirtti.

'BAĞIŞSIZ OLMUYOR'

Vakfın artık kendi yayınevi ile Aziz Nesin'in kitaplarını doğrudan pazarlamasına karşın, gelirlerinin önemli bölümünü gayrimenkullerin kira gelirleri ile sağladıklarına dikkat çeken Ali Nesin, halen bağışlara gereksinim duyduklarını ifade etti.

Ali Nesin, babasının vasiyetine uygun olarak hangi yolla olursa olsun ''vakfa 5 kuruş haram para giremeyeceğini'' vurguladı.

Bir soru üzerine vakıf işletme ve yönetimine devletin el koyma girişimini, ''bakıma değil, eğitime muhtaç çocuk'' kavramı ile engellediklerini ve mahkemeyi kazandıklarını anımsatan Ali Nesin, Danıştay aşamasında da başarılı olacaklarına inandığını belirtti.

AZİZ NESİN ADI

Başta vakfın yıllardır etkinlik gösterdiği Çatalca olmak üzere Türkiye'nin hiçbir yerleşim biriminde, herhangi bir kamusal alana Aziz Nesin'in adının verilmediğine dikkat çeken Ali Nesin, vakıf ve yetiştirdiği çocuklar dışında Aziz Nesin'e kadirşinaslıkla sahip çıkılmadığını ima etti.

Vakıf yönetimi, üniversitede hocalık, Matematik Dünyası adlı 12 bin tirajlı dergi yayımı nedeniyle yoğun bir tempoda çalışan Ali Nesin, hedefinin vakfı bağış ve kitap gelirlerinden bağımsız kılmak olduğunu söyledi.