Cumhuriyet 07.12.2002

SHÇEK: Çocukları biz koruruz. Nesin:Korunmaya değil, eğitime muhtaç çocuklar vakfıyız

SHÇEK Nesin Vakfı'na karşı

**Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, onlarca yoksul çocuğa 'eğitim ve bilim yuvası' olarak hizmet veren Nesin Vakfı'nın işletmesini, 'Korunmaya Mmuhtaç Çocuklar Yasası'nı gerekçe göstererek devralmak istiyor. Vakıf bünyesindeki çocukların bu yasanın kapsamı dışında olduğunu belirten Ali Nesin ise SHÇEK'e karşı dava açma hazırlığında.

CAN GAZALCI

ANKARA - Yoksul çocukların üniversiteyi bitirinceye kadar eğitimini üstlenerek topluma kazandırılmasını sağlayan Nesin Vakfı, hiçbir yardım beklemediği devletten ''yakasını kurtaramıyor'' . Onlarca yoksul çocuğa ''eğitim ve bilim yuvası'' olarak hizmet veren Nesin Vakfı, ''korunmaya muhtaç çocuklarla'' ilgili yasayı gerekçe göstererek, vakfın işletmesini devralmak isteyen Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) karşı hukuk mücadelesi yürütüyor. Nesin Vakfı'nın yönetimini üstlenen Ali Nesin ise ''korunmaya muhtaç değil, eğitime muhtaç çocuklar vakfı'' olduklarını belirterek, kendilerine ''yaşama'' izni vermeyen SHÇEK'e karşı dava açmaya hazırlanıyor.

Yasa ne diyor?

Nesin Vakfı ile SHÇEK'in karşı karşıya gelmesi, 2828 sayılı ''korunmaya muhtaç çocuklar'' ın durumunu düzenleyen yasaya dayanıyor. Yasa korunmaya muhtaç çocukların eğitiminin SHÇEK tarafından yürütüleceğini öngörüyor. SHÇEK, bu yasaya dayanarak Nesin Vakfı'nın işletmesini devralmak istiyor. Ancak yasa yalnızca bununla sınırlı değil. Aynı yasada, ''korunmaya muhtaç çocuk'' şöyle tanımlanıyor:

''Beden, ruh ve ahlak gelişmeleri tehlikede olup ana veya babasız; ana veya babası veya her ikisi de belli olmayan; anne veya babası veya her ikisi tarafından terk edilen; anne veya babası tarafından ihmal edilip fuhuş, dilencilik, alkollü içecekleri veya uyuşturucu maddeleri kullanma gibi her türlü sosyal tehlikelere ve kötü alışkanlıklara karşı savunmasız bırakılan ve başıboşluğa sürüklenen çocuk...'' Yasaya göre bu tanımlamalara uyan çocuklar yalnızca SHÇEK tarafından korunma altına alınabiliyor.

Cumhuriyet 'in sorularını yanıtlayan Ali Nesin ise Nesin Vakfı'na alınan çocukların bu tanımlamaların dışında kaldığı görüşünde. Nesin, şu görüşleri kaydediyor:

''Çocuklar bize geldiklerinde, 'beden, ruh ve ahlak gelişimleri veya şahsi güvenlikleri tehlikede' değildi. Ya kendi ailelerinin yanında ya da yakın akrabalarında kalıyorlardı, sokakta değillerdi; fuhuşa değil, olsa olsa genç yaşta evliliğe sürükleniyorlardı. Yoksullardı. Okumayacaklardı. Yani bizim çocuklarımızın 'beden ruh ve ahlak gelişimleri, şahsi güvenlikleri' değil, eğitimleri tehlikedeydi. Demek ki biz, 'korunmaya muhtaç çocuklar vakfı' değil, 'eğitime muhtaç çocuklar vakfı' yız. Yasa kapsamına girmiyoruz.''

İzin yeterli

SHÇEK yasasında, standartlara uyulması koşuluyla ''Bu kanunla kurulan kuruma bağlı kuruluşların dışındaki sosyal hizmet kuruluşlarının kurulmasının izne tabi olduğu'' düzenleniyor. Nesin Vakfı'nın denetime bir itirazı yok. İzin için bakanlığa dilekçe yazdıklarını anlatan Ali Nesin, şunları söylüyor:

''Durumu açıklamak için sosyal hizmetlerden sorumlu bakanlarla görüşmeye gittim. Bakan Hasan Gemici 'ydi ilk zamanlar. Gemici ya ilgilenmedi ya da yapamadı. Onun istifasıyla boşalan bakanlığa Melda Bayer atandı. Onunla da görüştük. Bayer, çok uğraştı izin alabilmemiz için. Olmadı, o da yapamadı. Gücü yetmedi sanırım.''

Yeni bakan Başesgioğlu 'nun bu konudaki tavrını bilmediğini belirten Nesin, ''Dilekçeyi sunmamızdan bu yana iki ay geçti, yanıt gelmedi. Bunun anlamı olumsuzdur, yani dilekçemizi kabul etmediklerini gösterir. Demek ki idari dava açma hakkı doğdu. Davayı kazanacağımız kesin. Hem vicdanen, hem de hukuken haklıyız'' diyor.

Yöneticiler, vakfa kabul ettikleri çocukların asıl olarak eğitimlerinin tehlikede olduğunu söylüyor.

Yeniden ARA-BUL

[BU BELGENIN ANA SAYFASINA GECIS]

Garildi 1.0 Aybim Bilgisayar Tic. Ltd.tarafindan hazirlanmistir. Yorum ve Onerileriniz icin : garildi@yore.com.tr