Nesin Vakfı'na "Denetim" Tehditi

Aziz Nesin ölüm yıldönümünde yapılacak etkinliklerle anılacak. Anma toplantısı ve Nesin Vakfı'nda yapılacak piknik hakkında bilgi veren Ali Nesin; 2822 sayılı yasaya dayanarak vakfın denetim altına alınmaya çalışıldığını söylüyor.

BİA Haber Merkezi
05.07.2002    Hamza AKTAN

BİA (İstanbul) - Yoksul ve öğrenim olanağı bulamayan çocukların ilkokuldan başlatılarak yüksekokulu ya da bir meslek okulunu bitirene dek, öğrenim, eğitim, barınma, korunma ve her türlü gereksinimlerini bağlamayı amaçlayan Nesin Vakfı, 1972 yılında kurulmuştu.

Aziz Nesin'in ölümünden sonra İstanbul'un Çatalca ilçesindeki vakfı oğlu Ali Nesin devam ettirdi. Nesin Vakfı Destekleme Derneği'nin de kurucusu olan Ali Nesin, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde öğretim üyesi bir matematik profesörü.

O, zamanında okulu boykot edip arkadaşlarıyla birlikte Fransız edebiyatı çalışan, kendisine dayatılan disiplin kurallarına uymayan bir öğrencinin "olgunluk dönemini" yaşayan bir öğretim üyesi bugün.

Öğrenciliği döneminde kendisine sıkıntı yaşatan "baskıcı" sistemin Türkiye'deki öğrencilerin bireyciliğini bastırdığını düşünüyor. Öğrencilerinden de yaratıcılık ve özen bekliyor.

Bilimi ilerletmek ya da...

Ali Nesin'in en büyük hobisi matematik. İsviçre, Fransa ve Amerika'da sürdürdüğü eğitiminin birikimini İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde ders vererek ve kitap yazarak paylaşıyor. Türkiye'de iyi matematikçilerin yeni düşünce ve teoriler geliştirmek ve bilimi ilerletmek yerine yeteneklerini emperyalist ve kapitalist amaçlı şirketler adına kullanmasına tepki duyuyor.

Bunun için Nesin Vakfı'na özel eğitim kurumlarının kurulması, babası Aziz Nesin'den sonra Ali Nesin'in de düşlerini süslüyor.

Nesin Vakfı ve devletin denetimi

Aziz Nesin'in ölüm yıldönümü öncesinde, Nesin Vakfı Yöneticisi Ali Nesin'le Çatalca'daki vakfın durumunu konuştuk. Nesin'in şu günlerdeki en büyük problemi, vakıflarının Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun denetimi altına alınmak istenmesi. 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu uyarınca, Nesin Vakfı'nın çalışmasını devlete bağlı bir kurum olarak sürdürmesi isteniyor. Ali Nesin ise, böyle bir ortamda Nesin Vakfı'nın işlevini yerine getiremeyeceğini savunuyor.

2828 Sayılı Yasa ve getirdikleri

Nesin, 2828 Sayılı Yasayı ve yasanın dayattıklarını şöyle açıklıyor:

2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ile; sosyal hizmetlere ilişkin faaliyetlerin devletin denetim ve gözetiminde, halkın gönüllü katkı ve katılımı ile sürdürülmesi esası getiriliyor. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu da bu kanun uyarınca kuruluyor. Kanuna göre, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu "ekonomik ve sosyal yoksunluk içinde olan özel ihtiyaç gruplarının ihtiyaçlarının karşılanmasını, hayat standartlarının iyileştirilmesini planlama, yönetme ve denetleme" görevini üstleniyor.

İstanbul Valiliği, bu yasaya göre vakfın Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'nun denetimi altına girmesi gerektiğini bildirdi. Bu, şu andaki en önemli problemimiz. Çünkü, devlete bağlı olan Sosyal Hizmetler Kurumu'na bağlanmak Nesin Vakfı'nın işlevini yerine getirememesine yol açar. Bu uygulamayı kabul etmeyiz, edemeyiz.

"Devlet düzgün kurumları bozmasın"

Nesin, Nesin Vakfı'nın bir devlet kurumuna bağlanması olasılığını şöyle değerlendirdi:

Bunu yapmaları vakfı kendi isteklerine göre yönetmeleri anlamına gelir. Nesin Vakfı'nı da kendilerine benzetmeyi amaçlıyorlar ama, böyle bir şeyi ne vakıftaki çocuklar ne de biz istiyoruz. Birçok dernek bu uygulamayla kapanmak zorunda kaldı. Bunlardan biri de Sokak Çocukları İle Yardımlaşma Derneği. Eğer ısrar ederlerse idari dava açarız. Davayı da kaybedersek ya devlet kurumuna bağlanırız ya da vakfı kapatırız. Devlet önce kendi kurumlarını düzeltmeye çalışsın, düzgün olan özel kurumları da bozmasın.

Aziz Nesin'i seven herkes pikniğe!

Nesin Vakfının bu sorun dışında yoluna devam ettiğini belirten Nesin, vakfın kurucusu Aziz Nesin'i ölüm yıldönümü olan 6 Temmuz'da Vakıf içinde düzenlenecek bir toplantıyla anacaklarını, aynı gün saat 13.00'te de bir piknikte bir araya geleceklerini anlattı.

"Aziz Nesin'i seven herkes pikniğimize davetlidir" diyen Nesin, babasının ölümünden sonra vakıftaki işleyişin "özü itibariyle değişmediğini" fakat bazı "biçimsel değişiklikler" olduğunu belirtti.

Daha iyi piyano çalıyor, daha az çalışıyorlar

Ali Nesin babası Aziz Nesin'in ölümünden sonra vakıfta yaşanan değişiklikleri şöyle sıraladı:

* Babam bir odaya üç-dört çocuk koyardı, ben bir çocuk koyuyorum.

* Çocuklar babamın döneminde iyi piyano çalamazlardı, şimdi çok iyi çalabiliyorlar

* Çocuklar o zamana göre daha az çalışıyorlar.

* Babam mali işlerden pek anlamazdı, gerçi ben de anlamıyordum ama kendimi alıştırdım, şimdi vakfın mali durumunu daha iyi denetleyebiliyoruz.

* O zaman vakfın, kiraya vermek için üç evi vardı. Şimdi yirmi evimiz var.

Aziz Nesin'in kitap satışları

En önemli hedefinin "Nesin Vakfı'nın geleceğini güvence altına almak" olduğunu söyleyen Nesin, Aziz Nesin'in kitap gelirleri ve bağışlarla yaşayan vakfın maddi sıkıntılarının sürdüğünü hatırlattı:

"Vakıf daha çok babamın kitaplarının satışlarından elde edilen gelirle ayakta duruyor. Babam öldükten sonra, kitapları iki yıl boyunca çok sattı. Fakat son dönemde satışlar çok azaldı. Bugün, kitap satışları kötü, buna bağlı olarak gelirimiz de oldukça azaldı." (BB/NK)

Konu ile bağlantılı önceki yazılar:

İstanbul: Aziz Nesin'in Hayatı...

sayfa başına dön