Cumhuriyet 07.07.2002

Dostları, 7 yıl önce yaşamını yitiren ünlü yazar için Çatalca'daki vakıfta bir araya geldi

Aziz Nesin piknikle anıldı

İmza günü için gittiği Çeşme'de 1995 yılında 5 Temmuz'u 6 Temmuz'a bağlayan gece kalp yetmezliği sonucu yaşamını yitiren Aziz Nesin, vasiyeti nedeniyle ölüm yıldönümünde yaslı törenlerle anılmıyor. Ünlü yazar için Çatalca'daki vakıfta dün düzenlenen piknikte Ali Nesin, vakfın yönetim kurulu üyesi Fırat Aykut'a yılardır yaptığı hizmetler nedeniyle 'Nesin Vakfı Ödülü'nü verdi.

HİLAL KÖSE

Yazar Aziz Nesin , ölümünün 7. yılında dostlarının ve okurlarının katıldığı piknikte anıldı. Çatalca Gökçeali Köyü'ndeki Nesin Vakfı'na ait Çocuk Cenneti'ndeki piknikte, Nesin'in eserleri ve kurduğu vakıfla ölümsüzleştiği belirtildi. Vakfın çocukları ve konuk çocukları bir araya getiren piknikte Nesin'le ilgili anılar aktarıldı.

Aziz Nesin'in oğlu Ali Nesin , yaptığı konuşmada, pikniğe diğer yıllara göre katılımın az olduğuna dikkat çekerek ''Doğaldır ki böyle bir ülkede Aziz Nesin de unutulacaktır'' dedi. Ali Nesin, Aziz Nesin'in unutturulamayacağını ve kurduğu vakıfla ve kitaplarıyla daima yaşayacağını söyledi.

Nesin'in dostlarından Sönmez Targan , Nesin'in köktendinciliğe cesaretle karşı çıktığını vurgulayarak ''O çok renkli ve çalışkan bir insandı. Her şeyini dişi ve tırnağı ile kazandı. Daima hayatın içinde bir insandı'' dedi.

Elektronik Mühendisi Ünal Erdoğan da ''Ben de kızım Aslı' yı küçük yaşlarda vakfa getirip onunla tanıştırmıştım. Sonra ilkokul zamanlarında mektuplaştılar. Kızım şu anda yazar oldu. Ona büyük bir okuma sevgisi aşılamıştı'' diyerek Nesin'in çocuk sevgisinin büyüklüğünü anımsattı. 1949 yılında Sultanahmet Cezaevi'nde Nesin'le aynı koğuşta kaldıklarını anlatan Emekli Avukat Şahap Bakırsan , unutmadığı anısını şöyle aktardı: ''Çok eğlenceli bir insandı. Koğuşta kadın kıyafetleri giyerek küçük küçük bir çok tiyatro yapardı.''

'Vakfı kapattırmayacağız'

Daha sonra vakfın sorunlarına dikkat çeken Ali Nesin, çocuklara baktıklarını ve her yıl devlete 2.5 milyar lira vergi verdiklerine dikkat çekerek, "Vakfı devletleştirmek istiyorlar. Nesin Vakfı'nı kapattırmayacağız'' dedi. Vakfın gönüllü yöneticisi Mehpare Çalak da ayda bir olan jandarma teftişlerinin çalışmaları olumsuz etkilediğini anlattı.

Yeniden ARA-BUL

[BU BELGENIN ANA SAYFASINA GECIS]

Garildi 1.0 Aybim Bilgisayar Tic. Ltd.tarafindan hazirlanmistir. Yorum ve Onerileriniz icin : garildi@yore.com.tr