2002 Ekim

Sevgili Dostlar,

Cok heyecanli bir ay gecti. Neler oldu neler...

Iki kiz kardes gelmisti Vakf'a. Geldikleri gun gordum. Dogal olarak korku icindeydiler. Kimbilir hangi kosullardan saray gibi bir yere gelmislerdi. Ortama, arkadaslarina, odalarina bir iki gun icinde alistilar ama. Vakf'i cabucak benimsediler. Cogu zaman oldugu gibi... Cocuklarin intibak gucu muthis.

Derken cocuklar geri alindi. Iki gozu iki cesme ayrilmislar. Uzulduk elbet.

Ama uzun sure uzulemeyiz biz. Boyle bir luksumuz yok. Hep ileriye bakmak zorundayiz.

Sonra bes yeni cocuk daha geldi. Sayimiz 39 oldu. Tam kapasite ve tum gucumuzle calisiyoruz. Bu guc, bu enerji, bu azim, bu irade bize nerden geliyor?

En kucugumuz bundan boyle Gul biline!

Siz Gul'un adinin Gul olduguna bakmayin. Gul hic gulmez. Adinin rica kipi olarak konuldugunu saniyoruz.

Geldigi gun iki yasindaydi. Vakif'ta cocuklar cabuk buyurler. Hemen ertesi gun uce girdi. Satafatli ve tantanali bir dogumgunu partisi yaptik. Sevindi galiba, dudaklarinin kipirdadigini, bunun gulme belirtisi oldugunu soyleyenler var.

Neslisah abla, Irem teyze oldu. Ama hala daha kikir kikirlar. Hic adam olacaga benzemiyorlar.

Ergenlige yeni girmis genckizlarimiz en kucuk kardeslerine kucaklarinda yemek yediriyor. Bizde boyle. Buyukler kucuklere, kucukler buyuklere yardim eder...

En kucugumuz simarmasin diye gittikce daha kucuk cocuk aliyoruz. Bazi buyuk cocuklar, "Ali Abi yakinda hamile kadin alacak" diye benimle dalga geciyorlarmis, kulagima geldi.

Ascimiz Abuzer Vakf'a guvercin getirdi. On guvercinimiz var artik ve simdilik. Pacali guvercinler. Birkaci bembeyaz. Maviye calan beyaz, pembeye calan beyaz cok gordum, ama bunlar beyaza calan beyaz, acik beyaz filan demek gerekir. Dogrusunu soylemek gerekirse kafeste olmalari yuregimi parcaliyor. Her ne kadar kafesleri bir aslan kafesi kadarsa da... Onlar hayatlarindan memnunlar ama, ekmek de su da Vakif'tan...

Gecen mektubumda Vakf'a tavuskusu istedigimi yazmistim, Vakf'a yarasir demistim... Bir dostumuz arastirmis, tavuskuslarinin fiyati 5 trilyon muymus neymis. Vakf'a mutlaka bir indirim yaparlarmis... Hemen sanatcimiz Suleyman'a bir tavuskusu heykeli ismarladim. Suleyman tavuskusu heykeli eskizi icin ansiklopediler karistiriradursun, Izmir'den dostumuz Sibel Akkol'dan bir mesaj aldim. Babasinin ciftliginde tavuskuslari varmis. Bize iki tavuskusu verebilecegini soyledi. Vazgecer filan, neme lazim, hemen firlayip Izmir'e gidip aldik tavuskuslarini.

Biri disi biri erkek olaganustu iki yaratik geldi. Gencler daha, bir yasindan gun almamislar. En suslusu erkek, rengarenk, oylesine ki gokkusagi bizim erkek tavuskusunun yaninda vesikalik fotograf gibi kalir. Kuyrugu 2-3 metre oluyormus buyudugunde. Simdilik guvercinlerin kafesindeler, alistiklarinda salacagiz bahceye.

Bu kadar guzel olabilir bir hayvan. Hele erkek olani... Nerdeyse ayip bir erkek icin bu kadar guzel olmak, dogada sus namina ne varsa takip takistirmis.

Bir ad vermek gerekiyor. Erkege ad bulmakta cok zorlandik. Cok aradik. Turkcenin erkek tavuskuslarina ozel ad vermeye musait olmadigina karar vermek uzereydik ki, ad bulundu: Hamdi!

Hamdi ve esi Fitnat Hanim ben bu satirlari yazarken, guvercinleri yuvalarindan kovup istirahate cekilmisler, bu haftasonu daha goremedim.

Bir baska secenek de Tahir ile Zuhre... Bakalim hangisi tutacak.

Yetmis kadar tavuk pilicimiz var, hani hindileri kandirip altlarina koydugumuz tavuk yumurtalarindan cikan. Buyuyorlar. Sanirim pek yakinda yumurtamizi da biz yumurtlayacagiz.

Gelelim memelilere...

Koyunlarda bir sorun yok. Yirmi kadar koyunumuz var. Yerimiz daha genis olsa cok daha fazlasi olabilirdi.

Meger Mercedes gunde 15 kilo sut vermezmis... Topu topu - o da ikina sikina - uc kilo mu ne verirmis... Gercegi ogrendigimde cok kizdim, cok bagirdim. Vakif'ta hicbir inek bugune dek bu kadar azarlanmamistir. Kocaman inek... Guvercin degil ki bu guzelligi icin besleyelim. Dogru bogaya... Uc inegimizin ucu de gebe simdi. Merak edenlere: Inekler de aynen insanlar gibi dokuz ay on gunde dogururlar.

Umariz Mercedes bu yasinda hamileligi kaldirir.

Milenya'nin sutu de eklenince yogurdumuza ve peynirimize yetecek kadar sut cikiyor.

Artik sucuklarimizi da kendi etimizden biz imal ediyoruz.

Derin budamadan anlayan ve bize derin budamayi anlatacak birine ihtiyacimiz var. Meyve agaclarimiz yaslaniyor, genclestirmek gerekiyor.

Eti, sutu, bali, yumurtayi, meyveyi ve sebzeyi olabildigince disardan almadan beslenmek istiyoruz. Recel, marmelat, komposto, tursu, sucuk, yogurt, peynir, ayran, kaymak, tereyag, sira, pekmez, gibi mamulleri biz kendimiz uretmek istiyoruz, bircogunu da uretiyoruz. Amacimiza pek uzak degiliz.

Bundan uc yil once 22 donumluk bir araziye 200 kusur ceviz fidani dikmistik. Yirmi yil sonra yilda en az 20 bin dolar para birakacak bu fidanlar, yani bizim iki-uc aylik giderimizi karsilayacaklar. Sadece bugunu ve onumuzdeki gunleri degil, bizden sonraki gunleri de dusunuyoruz. Bu yaz ceviz fidanlarimiz pek saglikli degildi, bir hastalik musallat olmus. Cevizden anlayan, danisabilecegimiz bir dosta gereksiniyoruz.

Komurumuz geldi. Otuz ton biz aldik. Yirmi ton da Erdogan Senay'dan geldi. Erdogan Senay'a ve bize bu baglantiyi kuran dostumuz Yasemin Tutal'a sicacik sevgiler.

Yeni internet sitemiz yapiliyor... Yurdanur Erdem ve Goksen Gozde sayesinde. Adresi www.nesinvakfi.org olacak.

Bir de ne yapacagimizi bilmedigimiz bir bogamiz vardi animsarsaniz, Mercedes'in torunu, Milenya'nin oglu. Kucagi pek sevmekten ote bir kusuru bulunmayan yakisikli bogamiza bahceli bir ev ariyoruz.

Delikanlilarimizdan Cayan Marmara Universitesi heykel bolumunu kazandi.

Suleyman'la Cayan ordeklerimize havuz yapiyorlar. Temeli Haziran 2002'de atilan uc metrekarelik ordek havuzumuzun GAP projesinden daha cabuk bitecegine inaniyoruz.

Suleyman ayni zamanda kutuphanemizdeki kitaplar icin ex libris tasarliyor.

Bugune dek soylemeye firsatim olmadi. Kutuphanemizde 25 bin dolayinda kitabimiz var. Hepsi de sevgili Besimemiz tarafindan teker teker bilgisayara kaydedildi.

Turkce ogretmenimiz Mehmet Ali, Aziz Dedesinin yazilarini eski Turkceden Latin alfabesine aktariyor.

Gecmis Nesin Vakfi mektuplarini isteyen yeni dostlarimiz bana ozel yazabilirler.

Cocuklarinin tavuskusu yumurtasiyla ve Mercedes marka sutle beslendigi Nesin Vakfi'ndan tum dostlara sevgiler.

Ali Nesin

Nesin vakfı Yönetmeni